15 grudnia - Dzień Herbaty

Data publikacji: 15 grudnia 2020

Herbata jest drugim napojem, pod względem spożycia, na świecie. Istnieje jej wiele odmian, z których każda ma inny smak i właściwości.

Znane są różne rodzaje herbat. Najpopularniejsza jest oczywiście czarna, dużo spożywa się również zielonej, czerwonej, białej, a także herbat ziołowych i owocowych. Przyjmuje się, że poszczególne rodzaje herbaty należy przyrządzać określonymi metodami - tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się jej pełnymi właściwościami.
Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem o temperaturze wynoszącej 100 stopni. Czas przygotowywania wynosi ok. 3-5 min. Po dłuższym czasie uwalniają się taniny, czyli substancje, które neutralizują pobudzające działanie naparu, a także zmienia on smak na gorzki.
Biała herbata powinna być parzona w temperaturze 85 stopni, przez ok. 507 min. Tych samych liści można użyć aż trzy razy.
Zieloną herbatę parzy się w temperaturze 60-80 stopni, przez maksymalnie 3 min - po dłuższym czasie stanie się ona gorzka. Te same liście można parzyć trzykrotnie. Co ciekawe, najbardziej wartościowe jest nie pierwsze, a drugie parzenie.
źródło: https://restauracjaakademia.pl/15-12-dzien-herbaty-herbata-nie-tylko-do-picia-historia-wlasciwosci-rodzaje-i-inne-zastosowania-herbaty/

Zapraszamy zainteresowanych czytelników, aby korzystali z naszych zbiorów delektując się filiżanką ulubionej herbaty.


Oprac. Jolanta Osińska-Kurek