Kurierek Nr 7 (176) - Zdrowe odżywianie

     Biblioteka Pedagogiczna w swoich zbiorach posiada książki, z których można dowiedzieć się o wpływie pożywienia na nasze samopoczucie. Polecam państwu kilka pozycji zawierających wiele porad w jaki sposób wspomóc nasze ciało i zdrowie stosując odpowiednią dietę.

1. Cabot Sandra. Zdrowe jelita to zdrowe ciało : wszystko o zdrowiu jelit. - Warszawa : Mada, 2015 (sygn. 110676)
     Hipokrates, zwany ojcem medycyny, twierdził, że wszystkie choroby mają swój początek w jelitach. Od czasów Hipokratesa upłynęło wiele wieków, ale jego słowa nie straciły na znaczeniu, gdyż nie ma mowy o zdrowiu bez zdrowego przewodu pokarmowego. Często słyszy się powiedzenie "Jesteś tym, co zjadasz" Doktor Cabot nie zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety, ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo, wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym pokarmie. Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie, nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita, schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych. W książce tej znajdziemy 150 przepisów na potrawy przyjazne dla jelit, smaczne śniadania, obiady i kolacje oraz przekąski i łakocie. W publikacji nie zabrakło też przepisów na potrawy bez glutenu, mleka, orzechów i cukru, z myślą o osobach o delikatnym żołądku, a także informacji o diecie zawierającej mało substancji określanych skrótem FODMAP.
źródło opisu: http://www.empik.com/zdrowe-jelita-to-zdrowe-cialo-wszystko-o-zdrowiu-jelit-opracowanie-zbiorowe,p1119559975,ksiazka-p

2. Grześkowiak Barbara, Grześkowiak Kamila Anna. Dieta na dobry nastrój : odżywianie mózgu. - Poznań : Wydawnictwo Biobooks, cop. 2016 (sygn. 112133)
     Najnowszy bioporadnik podpowiada, jak aktywnie wpływać na własne zdrowie i samopoczucie. Oprócz fachowych informacji zawiera autorskie przepisy na potrawy, które pozwolą aktywować mózg i uwalniać endorfiny. Wpływamy na własne zdrowie, gdy wybieramy miejsca, w których żyjemy, przedmioty, którymi na co dzień się otaczamy, i sposób, w jaki się odżywiamy.  Autorka przekonuje, że możemy to robić świadomie: właściwie odżywiać mózg, czyli zdrowiej jeść, by szczęśliwiej żyć. Zdrowy styl życia i odpowiednio dobrane składniki żywności chronią przed depresją i zaburzeniami nastroju, pobudzają kreatywność i dodają wigoru. Sprawiają, że czujemy się znakomicie.  Autorki Barbara Grześkowiak jest terapeutą żywieniowym i psychodietetykiem. Kamila Grześkowiak promuje wegański styl życia; obie specjalizują się w dietoprofilaktyce dolegliwości i chorób, prowadzą w Poznaniu Ośrodek Terapii i Badań nad Zdrowiem.

źródło opisu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/308886/dieta-na-dobry-nastroj-odzywianie-mozgu

3. Łuczaj Łukasz. Dzika kuchnia. - Warszawa : Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2015 (sygn. 112307)
     "Dzika kuchnia" Łukasza Łuczaja łączy w sobie funkcję zielnika i książki kucharskiej. To praktyczny przewodnik po ponad sześćdziesięciu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, dziurawiec, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku oraz jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami oraz rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie oraz poszukiwaniu natury i ucieczki od cywilizacji.
źródło opisu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/166899/dzika-kuchnia

4. Maciąg Agnieszka. Smak szczęścia, czyli O dietach, pielęgnacji urody w zgodzie z naturą i szukaniu piękna w sobie. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2015 (sygn. 112042)
     "Prawdziwe piękno tkwi w nas, ale trzeba znaleźć spokojny moment, aby je odkryć. To książka, do której zawsze możesz wracać. Opisuję w niej metody, które uczyniły moje życie prostszym, pełniejszym i szczęśliwszym. Opowiadam Ci o diecie dającej zdrowie, siłę i energię, zgodnej z naturą. Dzielę się z Tobą kilkoma ćwiczeniami pomagającymi uwolnić się od napięć. Opowiadam też o modzie, która nie wpędza w kompleksy, ale służy naszemu pięknu i dobremu samopoczuciu. O sposobach na urodę, która ma źródło... w Twoim sercu. Pragnę zainspirować Cię i wzmocnić, byś żyła odważnie i świadomie, ponieważ życie jest wielką, niepowtarzalną przygodą. Zapraszam do mojego świata!"Agnieszka Maciąg.
źródło opisu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/270077/smak-szczescia-czyli-o-dietach-pielegnacji-urody-w-zgodzie-z-natura-i-szukaniu-piekna-w-sobie

5. Majewska Małgorzata. Przepis na bieganie : zdrowa dieta dla aktywnych. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2016 (sygn. 111969)
     Przepis na bieganie to ponad 80 zdrowych i prostych przepisów. Są idealne zarówno dla maratończyków, jak i początkujących biegaczy. Poza tym dowiesz się:
-
jak zacząć biegać, by uniknąć kontuzji,
-
w jakim tempie wprowadzać zmiany żywieniowe,
-
po jakie produkty najlepiej sięgać przed biegiem, w jego trakcie i po nim,
-
czy suplementy i odżywki są niezbędne, a może szkodliwe,
-
jak biegać, by skutecznie schudnąć.
Zdrowa dieta dla aktywnych zregeneruje ciało, a Ty ze spokojem zaplanujesz kolejny trening! Książka powstała przy współpracy dietetyka sportowego dr hab. Barbary Frączek.
źródło opisu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/294160/przepis-na-bieganie

6. Wilson Laura. Odkwaszanie : szybki i skuteczny sposób na zdrowie. - Białystok : Vital, 2016 (sygn. 111634)
    
Czy wiesz, że większość ludzi Zachodu cierpi na zakwaszenie organizmu czyli kwasicę? Co gorsza, wraz z wiekiem się pogłębia. Jak sobie z tym problemem poradzić, zwłaszcza, że naukowcy są zgodni, iż w poziomie pH organizmu kryją się przyczyny większości chorób cywilizacyjnych? Pomaga w tym Autorka, która jest byłą kierowniczką jednostek badawczych działających na zlecenie brytyjskiej służby zdrowia, certyfikowaną dietetyczką oraz cenioną instruktorką ćwiczeń i tańca. Jak przekonuje, niezależnie od stopnia zakwaszenia Twojego organizmu, nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zmian. Laura Wilson prezentuje dietę umożliwiającą odkwaszenie organizmu i przywrócenie dobrego zdrowia. Uwzględnia przy tym istotne czynniki, takie jak światło słoneczne i głębokie dotlenienie, nawadnianie, sen oraz zrównoważony wypoczynek. Podkreśla znaczenie naturalnej żywności alkalicznej, wyeliminowania kwasotwórczych toksyn, zwiększenia ruchu i przybrania właściwej postawy. Zwraca również uwagę na pozytywne nastawienie i emocje, bez których sukces jest właściwie niemożliwy. Już teraz możesz zastosować praktyczne wskazówki umożliwiające samodzielne wykorzystanie w swoim życiu wszystkich powyższych elementów. Autorka odpowiada na popularne pytania i obala żywieniowe mity. Dzięki niej poznasz osiem zaleceń dla codziennego odżywiania oraz przykłady zdrowych posiłków, superżywności i przydatnych suplementów. Oczyść ciało, pokonaj choroby i poczuj się wspaniale. Wybierz zdrowie zamiast zakwaszenia!
źródło opisu: http://www.empik.com/odkwaszanie-szybki-i-skuteczny-sposob-na-zdrowie-wilson-laura,p1119142049,ksiazka-p

7. Wiosenny detoks : prosty sposób na oczyszczenie organizmu. Kompleksowe przygotowanie publikacji: Olimp Media. - Ożarów Mazowiecki : Firma Księgarska Olesiejuk, 2015 (sygn. 111973)
     Wiosenny detoks, czyli wielkie oczyszczanie organizmu po zimie. Prosty sposób na oczyszczenie organizmu. Proponujemy przepisy na potrawy, które pozytywnie wpływają na kondycję i pomagają pozbyć się toksyn. Znajdziesz tu takie smakowite dania na każdą porę dnia, jak zielone gazpacho, gołąbki z nadzieniem warzywnym czy owsianka z jabłkiem i migdałami. Każda prezentowana potrawa została opatrzona informacją o walorach prozdrowotnych.

źródło opisu: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/253672/wiosenny-detoks

 

Oprac. Małgorzata Suchożebrska

 

Powrót do 2016